Wednesday, February 20, 2013

IVF bukan penentu dapat zuriat

IVF, sama seperti perubatan lain, hanya satu ikhtiar.

Tanamkan dalam hati, kepada sesiapa yang ingin mengambil langkah ini, bersedia menerima keputusan yang tidak seperti diharapkan.
Kita jangan yakin sangat. Takut kecewa kemudian hari.
Kalau sudah berjaya setelah mengambil langkah IVF ini, jangan pula keluarkan kenyataan

"Sebab IVF lah aku dapat anak"

Salah tu! Boleh dikira jatuh hukum syirik. Sama seperti kita mempercayai bomoh dan dukun, tangkal dan ubat.



"IVF adalah ikhtiar aku. Selebihnya doa dan tawakkal pada Allah. Kun Faya Kun."

Akhirnya apa yang menentukan kejayaan dan kegagalan usaha dan ikhtiar itu adalah Allah S.W.T.



I: Ujian ini mengajar erti tawakkal sebenar-benarnya.


8 comments:

  1. setuju :)

    http://cahaya-hanna.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. betul tu.. ivf hanya sebagai perantaraan...

    http://www.menggapaibintangsizuka.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Betul indah, mmg kecewa sgt bila ivf sy gagal. But can't help to put up the hope. But we learn frm mistake kn? Take time to heal, but hikmahnya sgt besar :-)

    ReplyDelete
  4. Slm Nad. Kenal tak? Hihi. Baguslah nad pengisian blog. Kkyong sungguh sungguh baca. Paham paham je la..prob kita sama. Anyway, teruskn menulis ye!

    ReplyDelete
  5. salam indah, if you dont mind, bole tak kalau u share any petua u amalkan sebelum proses ivf? anything in term of pemakanan, perbuatan, anything yg u rasa helpful to other ttcian. particularly on hydrosalphinges because i am like u, hydrisalphinx and soon nak cuba ivf pulak. do drop me an email if you dont mind, mimidoink@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sista.. saya baru saja selesai buat ivf. Ia satu pengalaman yang indah.. kita usaha, doa dan tawakal... insya allah...

      Delete
  6. rm1/pc strip test upt pregnancy dan rm1.20 /pc opk kesuburan
    email; lovidoobidoo@gmail.com
    blogshop; http://tester-kesuburan-pregnancy-murah.blogspot.com/
    sms:puan nor 0122723104

    ReplyDelete
  7. Setuju sangat2.. saya juga seperti kamu.. perjalanan yang amat panjang ... usaha terakhir ivf... Semoga Allah memberkati usaha kita..

    ReplyDelete