Tuesday, March 3, 2015

FET vs IVF

FET (Frozen Embryo Transfer) is a wayyyy too easy compared to IVF.

Tapi, kalau tiada IVF masakan nak dapat FET melainkan memang suka-suka nak frozen embryo selepas proses IVF (ada?).

Proses IVF LPPKN yang aku lalui dulu melangkau 2nd menses. Maksudnya suntikan itu kita buat dari lepas 1st period dan continue even kita dah sampai 2nd period.

Dulu aku ingat memang kena begitu. Di IVFku dia potong proses yang lama itu.

Tapi bila pikir semula tujuan suntikan yang lamaaaaaaaaa dulu, aku rasa aku boleh paham kenapa.

Doktor try to harvest as many eggs as possible to increase the chances of pregnancy.

But, ended up out of 7 embryo yang fertilized, aku cuma transfer 3 embies at the 1st time, yang aku dapat E.D tu.

Then, selepas get ready for the next, lepas egg thawing, seorang baby unable to survive, which left the other three to be transfer to the rahim.

Ended up, the trios pula tak ada rezeki nak menempel lama-lama kat dinding rahim. maka gugur lah ia dengan diiringi linangan air mata mama. Wuwuwu
Saat ini mama dah menangis tepi katil berulam air mata , eh masin rupanya..


Rezki org berbeza. Kawan aku lepas egg harvest ada 14 ovum. Tapi hanya 1 ovum berjaya disenyawa. Dan yg satu itulah di transfer ke rahim. Allahuakbar! Even the slightliest and the most unbelievable chances, Allah jua yg menentukan rezekimu. Shes now dah ada 8mth old girl. Amazing journey

No comments:

Post a Comment