Wednesday, December 7, 2011

How to collect money for Fertility Treatment?

Tet!

Agak sensitif sikit ya bila sebut tentang duit untuk rawatan.
Ada cerita laki bini jadi huru hara sebab duit untuk rawatan.
Ada jadi sampai cerai berai kerana stress duit kerana rawatan.
Ada juga sanggup berhutang demi rawatan.

Semua kerana tiap kita yang senasib ini terdesak untuk mengumpulkan belanja untuk perubatan 'khas'

Saya tak terkecuali.
Suami bukan orang berada
Jauh sekali dari keturunan berada

Saya juga begitu
Lebih-lebih lagi keadaan kewangan sejak 2 tahun ini 
Tiada niat mengaibkan suami
Tapi..
Manalah ada perkahwinan tanpa cabaran
Suami sedang melalui fasa-fasa sukar dalam hidupnya
Kerana apa yang berlaku itu adalah pilihan kami berdua
Sanggup dia melepaskan jawatan penting kerana 
Kami lebih memikirkan kepentingan keluarga
Maka kerna itu, saya tahu saya patut menyokongnya
Walaupun acap kali saya rebah

Sabar
Sabar
Sabar

Entri ini seharusnya menceritakan bagaimana saya mengumpul kewangan
Maaf rakan, saya dah terlajak jauh

"Banyaknya duit awak buat rawatan IUI saja dah 1ribu"

Selalu sangat diaju ayat itu. Aku jadi tepu.
Nah! Beberapa TIPS mengurangkan tekanan belanja rawatan:

1. Sebelum mulakan rawatan, rancang perbelanjaan. Masa ini, kalau terpaksa ikat perut, ikatlah. Jika pendapatan RM1000, kumpul 10% daripada gaji untuk rawatan. Maka, lagi 10 bulan kamu sudah cukup biaya untuk 1kali IUI.

2. Jika kamu terdesak untuk mencuba dan tak sabar-sabar mencuba rawatan, satu lagi alternatif ialah MAIN KUTU. Ya! Cara itu juga berguna daripada kamu membuat pinjaman Personal yang mengenakan kamu kadar faedah yang merugikan. Di saat rakan-rakan saya bermain kutu untuk membeli LCD TV, repair dapur (yang saya pun teringin terlalu lama untuk lakukan dan terpaksa dipendamkan sahaja hasrat itu) saya berdikit-dikit menabung untuk rawatan. Main kutu bukan sahaja mudah kamu mensasarkan 'bayaran balik', malah ia juga menyelamatkan kamu dari interest yang tak masuk akal! *kalau dikira-kira, kadar faedah yang dicaj pihak bank memungkinkan kamu menggunakan wang 'percuma' pada bank untuk rawatan lain.

3. Jika kamu punya wang, dan bimbang nanti tak mencukupi apa kata laburkan sahaja dahulu. Rawatan kesuburan mengambil masa. Lebih-lebih lagi yang sukakan slow & steady treatment. Mudah saja, duit yang kamu ada hari ini sebahagiannya laburkan ke Amanah Saham atau pelaburan Emas, jadi, di samping kamu mengeluarkan wang perbelanjaan untuk rawatan, dividen dan margin pelaburan kamu seolah-olah menjadi sumber yang 'membayar' duit yang kamu kreditkan. It's like win-win situations.

4. Personal loan

5. Credit card

Cara ke-4 dan ke-5 itu saya tak syorkan, malah saya tak mahu bakal zuriat saya dimulakan dengan berhutang. Dalam kesungguhan kita untuk mencuba, tak mustahil kita alpa tentang itu. Sama seperti Abah berpesan,

"Kahwin jangan berhutang. Orang muda sekarang suka berhutang bank untuk berkahwin hebat-hebat. Sudahnya nanti anak 3 pun masih tak langsai hutang tersebut. Biar sederhana semasa majlis, kerana yang lebih penting adalah kehidupan yang dibina sesudahnya"

I: Terpulang kamu untuk memilih. Kita menentukan jalan hidup kita sendiri.

2 comments:

  1. thanks for this tips..tak pernah terpikir utk buat tabungan tu..setiap kali g jumpe doc kt lppkn main korek je apa ada..kadang semput gak tibe2 kena yg mahal.this way..insyaallah lagi bersedia kan..nak byr rilex jer..

    ReplyDelete