Wednesday, January 5, 2011

Apakah rawatan untuk Hydrosalpinx?

Entri kali ini khas untuk Hydrosalpinx. Apakah hydrosalpinx (Singular) atau hydrosalpinges (Plural)? Kalau uollss baca comments radiologists uollss ada state 'hydrosalpinx' dan sewaktu dengannya, u and me menerima nasib yang sama. Sob.sob. (:'<)

Jadi, hari ini saya rajin (sebenarnya mati kutu tak tahu nak buat apa, jadi why not contribute sikit untuk masyarakat?) tolong translate (terjemah) apa-apa yang saya ketemu di webbies mat-saleh.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Hydrosalpinx boleh menyebabkan ketidaksuburan. Ia adalah suatu keadaan dimana, apabila di diagnos, ia boleh diubati bergantung kepada tahap keburukannya. Kunci utama ialah, berjumpalah doktor, dapatkan diagnos awal dan memahami masalah anda.


Definisi:
Hydrosalpinx berlaku apabila salah-satu atau kedua-dua tiub fallopio membengkak akibat daripada jangkitan yang pernah berlaku. Kehamilan secara normal tidak dapat berlaku kerana telur dan sperma tidak dapat bertemu akibat daripada halangan pada tiub fallopio.


Punca:

Hydrosalpinx berpunca daripada jangkitan lama, seperti STD (Sexually Transmitted Disease), pembedahan dan parut tisu.

Simptom:

Sesetengah wanita mengalami 'vaginal discharge' atau sakit perut yang kerap namun sesetengah lagi langsung tidak menunjukkan apa-apa simptom. Diagnos: Hydrosalpinx boleh dikesan melalui sinar-X, pembedahan dan ultrasound.

Rawatan:

Bergantung kepada tahap keburukan, doktor mungkin boleh melaksanakan pembedahan untuk membuka tiub fallopio agar kehamilan boleh berlaku. Sekiranya tiub fallopio anda terlalu rosak, anda mungkin boleh melalukan IVF atau terapi vitro-fertilization.

1 comment:

  1. saya disahkan ada hydrosalpinx kat kedua2 tiub saya...sy dah buat salpingostomy(membuka semula tiub yg tersumbat) pada 18.10.2012 tadi....sy masuk wad cuma 4 hari je kat Hospital kerajaan..dan kos rawatan cuma rm104.00 je...alhamdudillah...bersyuku r sbb dpt rawatan kesuburan kat hospital kerajaan...jauh lebih murah dari hospital swasta...suma rawatan dr stage 1 hingga ke sebelum stage nak operation percuma...dari di temuduga dgn doktor pakar, chk darah (paras hormon), chk sperma suami, HSG...semuanya percuma...Alhamdudillah...ber syukur....sy mula jumpa dgn pakar dari bulan Mei 2012...5 bulan je masa untuk rawatan kesuburan saya....sekarang ni..tengah mencuba utk conceive..mudahan ada khbar gembira tak lama lagi..gembira dpt berkongsi cerita di sini ;) :-*

    ReplyDelete